neljapäev, 23. märts 2017

Kuues postitus

Seekordses postituse anna ma omapoolsed hinnangud raamatus „The Case for Copyright Reform“ toodud kuuele ettepanekule, mille abil võiks praegust autoriõiguste süsteemi reformida, et see ei hakkaks piirama üleüldist interneti kasutamise vabadust. Allolevatest punktidest kirjutan ma lühikese kokku võte ja lisan ka enda arvamuse.

Esimene punkt: Moral Rights Unchanged.
Selle punkti puhul polegi suurt midagi hinnata, vaid tuleb nõustuda, et seda osa polegi mõistlik muuta. Pole ju kuidagi pidi mõeldav, et ma edaspidi nõuaksin enda kuulutamist Tartu Rahulepingu loojaks ja mõlema poole tegelikuks allkirjastajaks.

Teine punkt: Free Non-Commercial Sharing
Ettepaneku sisuks on lubada eraisikutel teha koopiad ja neid jagada sõpradele või perega. Oluliseks tingimuseks on märgitud, et koopia tegija ja jagaja ei tohi sellest kasu saada. Ettepanek on üsna hea, kuid siinkohal tekivad mul kohe mõned küsimused, mille lahednamine ei paista just kõige lihtsam olevat. Kust jookseb piir kasu saamisel? Kas kasu saadakse füüsiliselt(rahas) või vaimselt(Jagamise rõõm)? Kas sõprade kogusel on mingi piirang? Näiteks ühte teost tohid jagada 10 sõbrale või jagad kõikidele oma niiöelda sõpradele. Mõnel võib neid 200 olla.
Kolmas punkt: 20 Years Of Commercial Monopoly

Selle punkti ellu viimine elavdaks minu silmis loodud teoste turundamist ja ka suuremat edasi arendamist, kuna reaalselt hakkaks loodud teos raha tagasi tooma varem, kui 70 aastat peale intellektuaalse teose looja surma.
Neljas punkt: Registration After 5 Years

Selles ettepanekus soovitakse, et autor iga viie aasta tagant enda teose avalikus andmebaasis registreeriks nii, et vajaduse korral saab autori ülesse leida ning temalt küsida luba tema loomingu taaskasutamiseks. Positiivse poole pealt aitaks sellised andmebaasid vältida/vähendada toodete taaskasutamist ilma autorilt luba küsimata/tasu maksmata, kuna kasutajal on võimalik andmebaaside kaudu kontrollida, kas ja kelle käest tuleb luba küsida teose taasesitamiseks/kasutamiseks eesmärgiga teenida tulu..
Viies punkt: Free Sampling

Huvitav ettepanek, mille mõte on lubada juba loodud teoste osasid kasutada uute teoste loomiseks. Selle mõte teeb huvitavaks see, et sellisel juhul oleks võimalik teoste osadest luua veel paremaid teoseid. Näiteks võttes mitmest erinevast muusikateosest jupid ning nende ühendamisel. Seda lõiku kirjutades meenub mulle selline looming nagu fan fiction, mis oleks peale seda muudatust legaalne.

Kuues punkt: A Ban on DRM

 Üldiselt pole ma kunagi pooldanud keelamist, kui põhilist vahendit inimeste, ettevõtete, ühiskonna ja nii edasi muutmiseks, kuid vahel on seda vaja. „Digital Rights Management“ on üks neist, kuna DRM-desse kirjutatud reeglitega üritatakse korporatsioonide poolt teha riike riigis, kus kehtivad nende seadused ja ettekirjutused. 

Kokkuvõteks on ideedel jumet ning laias laastus ei soovita kaotada autorite õiguseid oma loodult teostelt tulu saada, kuid suurem eesmärk on sobitada teoste kasutamine ja selle pealt kasu saamine tänapäevasesse interneti ajastusse nii, et kasutajate õiguseid privaatsusele(ka näilisele privaatsusele) võimalikult palju säiliks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar