pühapäev, 12. märts 2017

Viies postitus

Olen järjega jõudnud viienda postitusena. Selleks korraks valisin Virginia Shea „Netiquette“ raamatust toodud 10 käsust välja ühe. Valituks osutus neljas käsk kirjeldusega „Näe võrgus hea välja“. Põhjus, miks just see käsk osutus valituks peitub selles, et ma olen mõned korrad selle käsu järgmisega ämbrisse astunud.

Esimene positiivne näide elust enesest pärineb aastate tagusest ajast, kui veel oli olemas leht www.jippii.ee. Antud lehe kõige suurem eelis oli, mängimise ja suhtlemise võimalus samaaegselt. Põhimõtteliselt oli tegemist jututubadega, milles sai suure gruppiga vestelda ja juhul, kui keegi tahtis piljardit või mõnda muud mängu mängida, siis oli võimalik ka privaatsemaid vestluseid pidada. Kaldusin vist teemast natukene kõrvale, kuid eelnev tekst oli mingil määral vajalik, kuna lugejateks võib olla ka noorem põlvkond, kes ei pruugi Jippit teada.

Nüüd jõuan oma tekstiga sinna, et nendes jututubades liikus üsna palju erinevat rahvast ning nagu tavaliselt on inimestel ka erinev kirjaoskuse tase. Siis oli seal üsna palju slängi kasutamist ja veel rohkem unustati kirjavahemärke ning erinevaid tähti kirjutada. Mulle lihtsalt ei jäänud neist head muljet ning ei tekkinud ka tahtmist nendega tutvust teha. Arvatavasti jäid nii mõnedki huvitavad tutvused loomata. Selle asemel tekkis usaldus inimesega, kes kirjutas korrektselt ning kellel oli üsna palju rääkida. Tulemuseks on sõber, kellega ma suhtlen jätkuvalt(ka ilma internetita) ning seda tänu sellele, et ta suutis endast korraliku kirjutamisega hea mulje jätta.

Selleks, et teisest näitest, mis pärineb lähiminevikust, oleks lihtsam aru saada, siis lisan siia täiendavat informatsiooni ja eellugu. Üsna paljud teavad sellist nutitelefoni rakendust nagu „Tinder“. Tegemist on siis ühe tutvumisrakendusega, milles kuvatakse kasutajale vastas soost inimeste pilte. Soovi korral on ka samast soost inimestega võimalik tutvuda(võimaluste rohkus tänapäeva maailmas). Juhul, kui pildil olev inimene ja lühikirjeldus meeldib, siis sikutad pildi paremale(like). Kui olemasolev informatsioon põhjal pole inimene piisavalt atraktiivne, siis sikutad pildi vasakule(nope). Pilte kuvatakse juhuslikusse alusel ja kasutaja lähiümbrusest (näiteks 50 km raadiusest). Juhul, kui naisele meeldis kindel mees(märkis Like) ja samale mehele meeldis sama naine(märkis like), siis võimaldatakse neil MSN-i stiilis suhtlemine.

Lõpuks jõudsin ka selleni, miks ma seda kirjutasin. Ühel ilusal päeval like-sin ühte neiut ning üllatuseks oli tema mullegi like märke pannud. Tänu sellele saime samas rakenduses üksteisele kirjutama hakata. Vestluste sisust ei hakka ma seoses erinevate andmekaitseseaduste ja muu sarnase pärast rääkima, kuid nende vestluste põhjal jäi mulje, et tegemist on väga hea suhtlejaga. Ehk ta nägi võrgus hea välja. Reaalses elus selgus kahjuks, et hea suhtlemise oskus on ainult võrgus hea ning reaalsus on tunduvalt kehvem.


Üks positiivne näide ja üks mitte nii positiivne näide pole mind siiski eemale peletanud interneti teel tuttavate leidmise võimalustest, kuna lõpuks tuleb säilitada kaine mõistus ning olla see, kes sa oled nii internetis, kui ka reaalsuses. Ühtemoodi hea tasub mõlemal juhul välja näha. J

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar