neljapäev, 9. märts 2017

Neljas postitus

Alustades Pekka Himaneni 2004. aasta raporti lugemist, mis esitati Soome parlamendile 2003. aastal valitud Tuleviku Komitee poolt, küsisin ma endalt: "Mis sotsialistliku jama ma nüüd siis loen?". Lugedes sama raportit edasi jõudsin ma järeldusele, et tegemist on üsna täpse tuleviku ennustusega, mis on hetkel Soome vabariigis ja ka meie enda kodumaal arenemas kirjeldatud suundades. Samuti on see jõustumas globaalsel tasandil.

Kohe raporti alguses on lühidalt toodud välja 10 punkti muutustest, mis on toimuvad maailma tasemel ning mõjutavad iga inimest, kes elab maakera peal. Ehedaks näiteks on tootmistehaste paigutamine arenenud maadest(USA, lääne Euroopa riigid jne.) arengumaadesse (Hiina, India jne.). Põhjuseks on tööjõukulude, mis on rutiinse töö tegemisel arengumaades palju väiksemad. Lisaks on arenenud maades vähenemas töö tegijate arv, kuna rahvastik vananeb.

Autor on lühidalt kirjeldanud kolme peamist majandus- ja tehnoloogiamudelit, milleks on Silicon Vally mudel, Singapuri mudel ning Euroopa mudel ning mille head ja vead olid tol hetkel aktuaalsed. Ükski mudelitest pole puudustest vabad ning põhjalikumalt leidis käsitlust Euroopa mudel, kuna selle tolle aegseks parimaks esindajaks oli Soome Vabariik ning ka autor pärineb Soomest. 

Täpsemalt toodi välja 4 põhilist sotsiaalse arengu punkti, mis aitaks meil, eurooplastel edukalt konkureerida Singapuri ja Silicon Vally mudelitega. Vaadates praegust aega ning kirjeldatud punkte, siis on meie ühiskonnad juba üsna palju muutunud. Ettevõtted ja ka riik toetavad aina enam loovat probleemide lahendust ning ka uute ideede rakendamist ja ellu viimist töökohtadel. Samuti on muutunud suhtumine tööaegadesse. Kellast kellani töö tegemine on asendumas vaba graafikuga töötamisega. Minu silmis väga positiivne punkt, mis oli autori poolt välja toodud ja mida ma ka ise olen aastaid õigeks pidanud on et inimeste puhul tuleb rohkem tegeleda tervise probleemide ennetamisega. Vahendid/toetus selleks peaksid olema nii riigilt, kui ettevõtetelt ning inimestele on vaja tekitada tahe ennast liigutada ja tervena hoida. Seda muidugi ilma hirmuta, et haiguse korral jääks inimene töötuks. Hea näitena tooksin Eestis välja Telia spordiklubi, mis toetab töötajate sportimist. 

Arvestades seda, et raport on koostatud 2004. aastal ja sellest on üsna palju täide läinud, siis soovitan sellega tutvuda ka teistel ning juhul, kui on vaba aega, tasub ka uuemad raportid läbi lugeda.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar